Prijava za administratorja in lastnika ! Hvala

Prijava

Beograd 2009

RAZLIKA MED TRENIRANJEM ŽENSKIH IN MOŠKIH EKIP

 

DSCN5412 KopirajČe se najprej zaustavimo pri naj evidentnejših fizičnih ugotovitvah in teh je po najrazličnejših raziskavah najmanj sedem je jasno da razlike  še kako obstajajo in da so  za procese treninga še kako pomembne. Ne bom našteval vseh  razlik a le te se nanašajo na fizične  sposobnosti, do ravni testosterona, tu   so še kako važni menstrualni cikli itd. Torej  gre za  ogromne razlike ,katere je  potrebno še kako poznati preden se lotimo treniranja ženske ekipe.

Kot sem zapisal ne gre  samo za splošno fizično "razliko" med moškimi in ž

enskami, kjer dekleta niso fizično tako močna kot fantje,razlogi so seveda v strukturi posameznih mišic. % maščobe v mišicah in telesu nasploh Da je temu primeren tudi skok precej nižji od moških,posledica tega pa da imajo dekleta pri izvedbi npr napadalnega udarca veliko manj časa za  uspešen napadalni udarec ( manjši skok) in tudi čas skoka v bok je seveda temu primeren. Podobne ugotovitve veljajo tudi za izvajanje servisa v skoku, in posledica tega je da se večina deklet odloča za tako imenovani float ali tenis servis s tal, ali k večjemu skok –float servis ker pa skok ne gre tako velike vloge kot pri močnem napadalnem  “sok “ servisu. Je pa temu primerna hitrost gibanja in veliko boljša igra deklet v obrambi, kar pa ni povezano samo z hitrostjo ampak tudi z veliko počasnejšim napadalnim udarcem in tem primero tudi večji možnosti- ali bolje učinkovitosti igre v obrambi ženskih ekip. Temu pa  je potrebno dodati  veliko večjo gibljivost in razteznost ženskega telesa v primerjavi  z moškim. Pa tudi sama vzdržljivost  je pri dekletih kar nekoliko večja kot pri fantih.

Primerjalni podatki središča za statistično obdelavo italijanskega prvenstva (A liga) kažejo da so v povrečju v enem nizu v bloku boljša dekleta saj dosežejo v povprečju tri (3) točke ,fantje pa le dve, pri učnkovitosti začetnih udarcev je v posameznem nizu rezultat 1:1 doseženih asov.  Tudi  napadu  tako ženske kot moški v enem nizu dosežejo po 13 točk, kjer pa pri napakah napada so dekleta nekoliko slabša saj v povprečju v enem nizu “zgrešijo” tri napade ,fantje pa samo dva. Tudi pri izvajanju začetnih udarcev so glede posameznih nizov fantje bolj grešijo od deklet saj napravijo na niz 4 napake ,dekleta le dve,pri splošnih napakah pa je rezultat poravnan   po tri napake na vsaki stani.
Iz zgoraj prikazanega sledi ugotovitev,kako smo moški bolj ne natančni pri izvajanju začetnih udarcev( seveda je več skok servisov) in s tem potencialna možnost napak je seveda večja. Morda je za nekatere presenetljiva ugotovitev da so dekleta pri doseženih točkah (neposrednih točkah) v boku boljša, kar lahko povezujemo tudi z dejstvom da hočejo dekleta za vsako ceno doseči točko kar jih velikokrat  stane uspešnega bloka nasprotnic. Tudi dejstvo da imajo dekleta manjši skok ( morda bojsi taiming) od fantov jim pripomore k učinkovitosti v tem tehničnem elementu. Ne gre premerjati dejstva in tudi statistika je temu naklonjena da fante radi s skokom dosežejo višino, kar pa npr pri blokiranju ni vedno najboljše.


Kako vse pomembnejše je delo ,oziroma uspešnost bloka, nam nazorno kažejo tudi te ugotovitve:
1) Blok nam omogoča neposredno dosego točke.

2) Dobro postavljen blok omogoča uspešno obrambo in s tem uspešen proti-napad ali bolje z lahkoto kontroliramo nasprotnikove napade.

3) Blok prisili nasprotnikove napadalce/ke  k napaki ali lažjemu napadu ,kar je lahko “ lahek plen” naše obrambe

4) Pomanjša naše igrišče za površino ,ki ga pokrivajo roke blokerjev in s tem je tako imenovana korelacija -povezava blok obramba se uspešnejša.

Toliko za začetek v nadaljevanju sledijo še drugi pogledi  glede razlik med treniranjem ženske in moške  ekipe

To smo mi v 2014/15 " ŽOK Braslovče"

ZOK Braslovce 2014 Priznanja

 

 

 

  

Visitors Counter

904930
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
4097
2395
13386
6492
904930

Your IP: 3.236.150.211
Server Time: 2020-07-02 17:48:40

Kontakt

Zoran Jerončič
Nova Gorica (Slovenija)


GSM : 00 386 (0)31 312 719

Email: zoran.jeroncic@hotmail.com
Skype: zoran.jeroncic


Jeziki / Languages

 sloflag  ukflag  itaflag

Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke (cookies). Piškotke uporabljamo zato, da vam lahko omogočimo najboljšo izkušnjo pri uporabi našega spletnega mesta. Uporaba piškotkov nam omogoča zagotavljanje nekaterih osnovnih in dodatnih funkcij spletnega mesta. Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke (cookies). Piškotke uporabljamo zato, da vam lahko omogočimo najboljšo izkušnjo pri uporabi našega spletnega mesta. Uporaba piškotkov nam omogoča zagotavljanje nekaterih osnovnih in dodatnih funkcij spletnega mesta.