Prijava za administratorja in lastnika ! Hvala

Prijava

Beograd 2009

ZAKAJ JE V SLOVENIJI DRUGAČE?

 

KamerunNaslov bi lahko bil tudi drugačen a mislim da je ta najprimernejši,kajti pri nas je veliko zadev resnično drugačnih kod drugje po Evropi. In zakaj je tako? Ne vem ali sem imel srečo ali morda znanje,da sem lahko in še delujem v eni najbolj razvitih odbojkarskih držav na svetu v sosednji Italiji. Moji začetki segajo v 90-leta natančneje sem se čez takratno jugoslovansko italijansko mejo podal leta 1989,ko sem v sosednji Gorici prevzel vodenje ženske ekipe Olympie ekipo Slovencev v Italiji,ki je nastopala v najnižji 2 diviziji,kar bi drugače povedano pomenilo 7 italijanska liga. Da tu se je vse začelo. In ko danes gledam na 25 letno prehojeno pot sem skromno povedano lahko zelo zadovoljen saj mi je uspelo v vseh teh letih iz sedme lige "prelesti" do najvišje italijanske A-1 lige,ki je bila takrat v začetku novega stoletja tudi najmočnejša liga na svetu z vsemi najboljšimi igralci/kami iz vsega sveta.

2002-11-27 im 002A ni to cilj današnjega pisanja ampak bi se raje vrnil nazaj k naslovu zakaj je v Sloveniji drugače?

V vseh tel letih sem se v Italiji udeležil več kot 70 trenerskih seminarjev večina je bila pač zaradi stopnje trenerske izobrazbe obvezna, tako na ravni pokrajine, dežele ali na najvišjem državni ravni. In tudi trajanje le teh je bilo različno od enodnevnih,do večdnevnih tudi to je povezano z zahtevano stopnjo,ki je v Italiji razdeljena na tri 1,2 in tretja najvišja stopnja.

In rdeča nit teh seminarjev še posebej tistih na državni ravni ,če pustimo ob strani visoko kakovost le teh so na seminarjih vedno bili predavatelji reprezentančni trenerji ali selektorji od nižjih kategorij recimo kadetov/kadetinj,do selektorjev članskih reprezentanc. Če sem bil pred leti prepričan da je to prej izjema kot pravilo pa je bilo moje razmišljanje še kako zmotno. Trenerji najrazličnejših reprezentančnih selekcij ( in to deljeno na trenerje ženskih in moških ekip) so največkrat glavni predavatelji na strokovnih seminarjih, ob njih pa tudi njihovi pomočniki in trenerji za kondicijsko pripravo itd.

Ker sem v zadnjih 20 letih bil na skorajda vseh seminarjih vam lahko zatrdim da ne gre za zgolj suhoparna predavanja o takšni ali drugačni tehniki o taktičnih postavitvah pa strategijah in še o čem ampak v veliko primerih gre tudi za predstavitve programov dela reprezentančnih selekcij od tistih najnižjih do članskih ekip. Ne bom našteval vseh selektorjev ,ki sem jih v teh letih tudi osebno spoznal,kajti bilo jih je resnično veliko in vsak ki se "pojavi " v funkciji odgovornega za neko reprezentančno selekcijo ga čakajo obiski klubov, predavanja na najrazličnejših ravneh in predstavitve svojih programov da o različnih pogledih na tehniko niti ne izgubljam besed. In ti ljudje so me naučili da "skrivalnice " v slogu jaz vem ti pa ne. Ne peljejo nikamor predvsem pa so "ročna" zavora za razvoj odbojke. Da toliko o tem kako delajo reprezentančni trenerji v nekaterih odbojkarsko razvitih državah

Normalno, da se ob povedanem tem postavlja logično vprašanje kako je s tem pri nas v Sloveniji?

Tudi pri nas doma v Slovenji sem se v glavnem udeleževal večine trenerskih seminarjev ,še več na tiste najvažnejše za A licenco sem OZS pomagal pri iskanju najprimernejših predavateljev,ki so v glavnem prihajali iz odbojkarsko razvite Italije. In morda bo tudi v prihodnje treba iskati podobne poti da bi naši mladi trenerji pridobili še več znanja in s tem pripomogli k razvoju slovenske odbojke

A kar bode v oči je konstantna odsotnost vseh naših slovenskih reprezentančnih selektorjev od kadetskih do članskih reprezentanc in njihovih pomočnikov ,da bi trenerjem klubov torej "bazi" predstavili in obrazložili programe svojega dela,morda opozorili na napake,ki se največkrat pojavljajo. Predvsem pa trenerjem klubov predstavili svoje poglede na določene segmente igre na taktiko na razlike v pripravi ženskih in moških ekip na specifično odbojkarsko fizično pripravo itd. Selektorji bi morali pokazali smernice narekovati pot katero bi morali klubi in njihovi trenerji prehoditi da bi v reprezentančne selekcije prihajali čim bolje podkovani odbojkarji/ice.

Ne spomnim se kdaj sem zadnjič za mizo ali katedrom videl katerega od slovenskih reprezentančnih selektorjev,da bi nam trenerjem obrazložil reprezentančne programe,ali pa določene tehnične novosti ali pa različne taktične poglede. Če hočemo uspešno na vseh ravnem slediti tistim najboljšim odbojkarsko razvitim državam potem bo potrebno tudi na tem področju nekaj korenito spremeniti. Samo izgovori takšni ali drugačni ali pa da zaradi reprezentančnih akcij preprosto ni časa,so v glavnem iz "trte" zviti. No kljub vsemu povedanemu ostajam tako kot vedno optimist.

To smo mi v 2014/15 " ŽOK Braslovče"

ZOK Braslovce 2014 Priznanja

 

 

 

  

Visitors Counter

905040
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
4207
2395
13496
6602
905040

Your IP: 3.236.150.211
Server Time: 2020-07-02 18:32:40

Kontakt

Zoran Jerončič
Nova Gorica (Slovenija)


GSM : 00 386 (0)31 312 719

Email: zoran.jeroncic@hotmail.com
Skype: zoran.jeroncic


Jeziki / Languages

 sloflag  ukflag  itaflag

Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke (cookies). Piškotke uporabljamo zato, da vam lahko omogočimo najboljšo izkušnjo pri uporabi našega spletnega mesta. Uporaba piškotkov nam omogoča zagotavljanje nekaterih osnovnih in dodatnih funkcij spletnega mesta. Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke (cookies). Piškotke uporabljamo zato, da vam lahko omogočimo najboljšo izkušnjo pri uporabi našega spletnega mesta. Uporaba piškotkov nam omogoča zagotavljanje nekaterih osnovnih in dodatnih funkcij spletnega mesta.