Prijava za administratorja in lastnika ! Hvala

Prijava

Beograd 2009

ZNANI ODBOJKARJI KARCH KIRALY

Napadalna filozofija Kiralya

Pri analizi tehnike napadalnega udarca ne moremo mino tega da bi za ta izredno zahteven tehnični element prisluhnili tudi nasvetom najboljših odbojkarjev na svetu,ki so se s svojim načimom napada in tudi same igre vpisali v zgodovino te vse bolj priljubljene športne panoge.. Med njimi vsekakor sodi tudi kralj odbojke, nekdanji ameriški reprezentant Karch Kiraly, ki je dve sezoni nastopal tudi za Messaggero iz Ravenne, še vedno pa je, pri svojih 42. letih, eden najboljših odbojkarjev na mivki. Poleg neštetih naslovov in priznanj je Kiraly za zdaj tudi edini odbojkar, ki je v svoji karieri osvojil dve zlati olimpijski kolajni z dvoransko odbojko(1984 v Los Angelesu in 1988 v Seulu) ter zlato olimpijsko kolajno v odbojki na mivki v Atlanti.

In prav Kiraly je znan po izredno napadalnih udarcih, sicer ne močnih, pač pa po premišljenih in raznovrstnih, v kar ga je »prisilila« tudi telesna višina(190cm). Menimo, da bodo nasveti kralja odbojke koristili mnogim, ki bodo še z večjim užitkom zabijali žogo v nasprotnikovo polje. S tem zadnjim stavkom se Kiraly nikakor ne bi strinjal saj moramo pri napadu upoštevati pravilo, ki pravi, da ne zmaga ekipa, ki napada močno, ampak ekipa, ki napravi manj napak. In kaj o napadu meni Karch Kiraly? Po njegovem mnenju napad zahteva od igralca, da z veliko zanesljivostjo obvladuje svoje telo v horizontalnem gibanju naprej in transformacijo gibanja vertikalni navzgor, ki odbojkarju pomaga, da bi žogo udaril z iztegnjeno roko čim višje. Povsem normalno je, da nam za uspeh v tej fazi pomaga zalet s katerim poskušamo skočiti čim višje in predvsem »skočiti« za žogo, ki mora biti v najvišji točki okoli 15cm pred glavo kamorkoli nas skok že »popelje«, pa je zelo pomembno tudi, kako žogo udarimo v trenutku zastoja v tisti stotinki sekunde ko se telo za trenutek zaustavi v najvišji točki skoka. Ko smo že pri skoku je treba tudi poudariti korake. Ti se razlikujejo za odbojkarje, ki igrajo z desno roko(zalet se konča z dolgim desnim in priključnim levim korakom) in tiste t.i. levičarje, pri katerih je seveda situacija nasprotna. Obstajajo pa tudi izjeme tako je bolgarski igralec Ljubomir Ganev vedno napravil napačen zalet, a je bil v napadu kljub temu odličen. Pomembno je, da do napada prihaja nekoliko dlje od mreže in to iz več razlogov:

- napadalec ima pregled nad postavitvijo bloka in obrambe,

- manjša je možnost blokiranja, zaustavitve napada,

- napadalec lahko vso svojo moč usmeri v žogo, se nanjo nasloni,

- možnost prestopa pri doskoku je manjša, saj napadalec prihaja proti mreži.

Za utemeljitev zgoraj navedenega lahko kot primer navedemo napade korektorja iz C-1(druga linija), ko dobi žogo okoli 2m od mreže in po napadu pristane povsem blizu nje. Eden tistihh, ki so to s pridom izkoriščali je bil tudi Steve Timons (soigralec Kiralyja v ameriški reprezentanci in v Italiji). Povsem enako pravilo velja tudi za centralne blokerje (C-3), ki naj bi napadli okoli 2-2,5m od mreže, kar jim omogoča obvladati žogo in napad mimo dvojnega bloka, koristi pa ima tudi podajalec, ki ima več manevrskega prostora.

Napad

1)Žogo je treba udariti tako, da se po možnosti brez dotika dotakne tal. Da bi nam to uspelo jo je treba udariti s celo roko, pri tem pa nam mora biti v veliko pomoč zapestje, s katerim poleg moči udarca tudi spreminjamo smer lata žoge. Prvi napadalčev cilj mora biti v vsakem trenutku premagati nasprotnikov blok, pri tem pa mora žoga v vsakem primeru pasti v igrišče. V primerih, da nam je podajalec žogo podal preblizu bloka(dvojni ali celo trojni blok) nam še vedno ostanejo možnosti, da prelisičimo nasprotnika s tem, da žogo udarimo tako, da oplazi zunanjega blokerja in odide zunaj igrišča(t.i. blok out) ali pa da žogo lahkotno udarimo v nasprotnikov blok, tako da se spet odbije v naše polje in akcijo odigramo še enkrat.

2)Drugo, zelo pomembno pravilo je po mnenju Kiraliya komunikacija s podajalcem. Zavedati se moramo, da napadalec v igri mora dobiti določeno število žog, sicer bo izločen iz igre in se bi le s težavo spet vrnil v njo. Pri izbiri podaje vašega organizatorja igre morate sprejeti vso odgovornost in tudi že v naprej predvideti vrsto napada. Predvsem pa se je treba ob znamenju podajalca zbrati in vedeti na kakšen način boste udarili žogo, da pri tem ne boste naredili napake.

Udarec po žogi

Obstajate ve osnovni tehniki kako udariti žogo, ko se nahajamo v zraku:

1Ko letite po zraku, morate znati uporabljati »periferni« vid, da bi lahko zaznali gibanje nasprotnikovega bloka in vzporedno gibanje obrambnih igralcev. Prva stvar, ki jo morate čim prej ugotoviti ,je, ali v bloku nasprotnika obstajajo praznine po diagonali, po paraleli in seveda med blokom(proti C-6). Ta zadnja različica je eden izmed mojih najboljših načinov napada. Pri takšnih udarcih žoga navadno oplazi blokerjeve roke in postane za nasprotnikovo obrambo »nekontrolirana«.

2)Drugi način, da prelisičimo blok, je, da nakažemo izredno močan udarec, v zadnjem trenutku pa tega spremenimo v »plasirano« žogo ali t.i. »šik« ali "varanje"za nasprotnikov blok.

To smo mi v 2014/15 " ŽOK Braslovče"

ZOK Braslovce 2014 Priznanja

 

 

 

  

Visitors Counter

856215
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
99
726
5736
18729
856215

Your IP: 34.204.193.85
Server Time: 2020-05-31 03:54:54

Kontakt

Zoran Jerončič
Nova Gorica (Slovenija)


GSM : 00 386 (0)31 312 719

Email: zoran.jeroncic@hotmail.com
Skype: zoran.jeroncic


Jeziki / Languages

 sloflag  ukflag  itaflag

Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke (cookies). Piškotke uporabljamo zato, da vam lahko omogočimo najboljšo izkušnjo pri uporabi našega spletnega mesta. Uporaba piškotkov nam omogoča zagotavljanje nekaterih osnovnih in dodatnih funkcij spletnega mesta. Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke (cookies). Piškotke uporabljamo zato, da vam lahko omogočimo najboljšo izkušnjo pri uporabi našega spletnega mesta. Uporaba piškotkov nam omogoča zagotavljanje nekaterih osnovnih in dodatnih funkcij spletnega mesta.