Prijava za administratorja in lastnika ! Hvala

Prijava

Beograd 2009

NAPAKE V IGRI IN OCENA LE TEH

Ocena napak, kaj sploh so?

V zadnjem času sem si v živo ogledal kar nekaj odbojkarskih tekem, tudi v nižjih kategorijah. Kot trener sem z zanimanjem spremljal vsak korak svojih stanovskih kolegov in sam pri sebi ugotavljal, ali bi v določenih primerih ravnal tako kot oni ali morda drugače. A kot vsi dobro vemo, je lahko biti general po končani bitki.

Zato sem se v današnjem prispevku odločil, da se posvetim takšnim in drugačnim napakam, če jih tako lahko sploh imenujemo, ki se dogajajo med srečanjem, ob tem pa seveda me gre prezreti dejstva, da jih je v našem državnem prvenstvu kar veliko. Toda še preden se lahko lotimo ocenjevanja posameznih napak, je dobro vedeti osnovo za njihovo oceno. Se pravi , katere žoge, ki so padle na tla, niso bile ubranljive oziroma ki bi jih  z večjo zbranostjo, kot se velikokrat sliši s klopi, lahko rešili. Tu ne gre prezreti dejstva, da lahko v domačem prvenstvu vidimo trenerje, ki za vsako žogo, ki je v obrambi padla na tla, zganjajo pravi vik in krik.Velikokrat slišimo, kako bi moral biti obrambni igralec na tistem mestu kamor je padla žoga. Žal pa trenerji ob tem pozabljajo, da je v odbojki napaka močnejše orožje od obrambe in da so napadalni udarci ve močnejši, tako da imajo obrambni igralci vse manj časa, da bi se pravočasno odzvali. Torej je povsem normalno, da veliko več žog tako ali drugače pade na tla, in tega dejstva tudi v največji jezi ne gre prezreti. Takšna je pač realnost moderne odbojke. Torej je naloga trenerja, da jasno določi, katere so tiste žoge, ki v obrambi ne smejo pasti na tla. Čeprav takšnih žog ni veliko, ne moremo vsake zgrešene akcije oceniti za napako, kajti na nasprotni strani mreže je nasprotnik, ki nam je najmanj enakovreden, zato tudi nastopa v istem rangu tekmovanja. In prav zato ne smemo izhajati iz dejstva, da je vsakokrat, ko nekdo akcije ni odigral dobro, naredil napako. Zato je treba ugotoviti, ali je bila to dejansko naša napaka ali pa ima zanjo zasluge nasprotnik, ki je dobro izvedel svojo akcijo. Kot primer lahko navedeno prijateljsko tekmo, v kateri se seštevajo odstotki vseh napak, nato seštejemo točke, ki jih je dosegel nasprotnik, na koncu pa izračunamo napake, ki smo jih napravili sami in ki bi se jih dalo zmanjšati ali celo odpraviti.
Katere so torej naše napake? Blok nasprotnika? Nesprejemljivo je, da imamo naš uspešno izveden blok za uspešno izvedeno akcijo, če pa to uspe nasprotniku, pa naj bi napako naredil naš napadalec. Če bomo ocenjevali na takšen način, nam igralci ne bodo več verjeli. Kaj pa, ko naš napadalec žogo udari v mrežo, ali jo z vso močjo udari v out, ob tem pa morda prestopi črto, ki označuje drugo linijo? Da, to so tiste napake, ki jih naša ekipa ne bi smela delati. Tudi izgubljena točka zaradi servisa, ki je končal v mreži ali v ovtu, lahko štejemo za napako prve kategorije. To je bil le bežen pregled hitro prepoznavnih napak in tudi akcij, za katere ima zasluge tudi nasprotna ekipa.Torej ni nujno da so napake vedno samo sad naše ekipe. Zato pa je  še kako važno da pred razgovorom z posamezniki ali z ekipo  napake takšne alio drugačne dobro analiziramo. Sicer bomo imeli kar nekaj težav.

To smo mi v 2014/15 " ŽOK Braslovče"

ZOK Braslovce 2014 Priznanja

 

 

 

  

Visitors Counter

905091
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
4258
2395
13547
6653
905091

Your IP: 3.236.150.211
Server Time: 2020-07-02 18:48:40

Kontakt

Zoran Jerončič
Nova Gorica (Slovenija)


GSM : 00 386 (0)31 312 719

Email: zoran.jeroncic@hotmail.com
Skype: zoran.jeroncic


Jeziki / Languages

 sloflag  ukflag  itaflag

Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke (cookies). Piškotke uporabljamo zato, da vam lahko omogočimo najboljšo izkušnjo pri uporabi našega spletnega mesta. Uporaba piškotkov nam omogoča zagotavljanje nekaterih osnovnih in dodatnih funkcij spletnega mesta. Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke (cookies). Piškotke uporabljamo zato, da vam lahko omogočimo najboljšo izkušnjo pri uporabi našega spletnega mesta. Uporaba piškotkov nam omogoča zagotavljanje nekaterih osnovnih in dodatnih funkcij spletnega mesta.