Prijava za administratorja in lastnika ! Hvala

Prijava

Beograd 2009

DELO Z MLADIMI

 RAZLIČNI NAČINI POVEZANI S PRAVILNIM PROGRAMIRANJEM

Delo z mladimi je za nadaljnji razvoj odbojke še kako pomembno. Res je da imamo v delu z mladimi v Sloveniji kar veliko uspehov, res pa je tudi, da se žal vse konča pri mladinskih kategorijah. Zakaj ni več uspehov, ko prihaja do t.i. preskoka iz mladinskih kategorij v članske? In zakaj kar naenkrat zaostajamo za drugimi državami v Evropi, ko pa smo bili v nižjih kategorijah njim popolnoma enakovredni ali celo boljši? Na takšna in podobna vprašanja bo marala prej ali slej odgovoriti tudi slovenska odbojkarska stroka in prav ta vprašanja so eden izmed razlogov, da bomo v prihodnjih člankih nekoliko več pozornosti namenjali pripravi mladih odbojkarjev.

Še preden lahko govorimo o sami tehniki, pa tudi o taktiki in telesni pripravi, je dobro da v nižjih kategorijah izdelamo natančne dolgoročne načrte dela, ki zajemajo vsako posamezno kategorijo od najnižje torej mini odbojke, do kategorije dečkov oz. deklic, kadetskih in mladinskih pogonov, iz katerih v končni fazi prihaja do pretoka igralcev v članske ekipe. Dolgoročni načrti obsegajo najmanj tri postavke, ki se nanašajo na:

1) telesno in tehnično rast

2) taktično rast

3) igralne sisteme

AD 1 Ob prvem srečanju z otrokom se ne smemo nadejati, da bomo iz vsakega posameznika lahko ustvarili velikega šampiona ali olimpijskega prvaka, pa tudi če ima določen otrok še tako »velike« telesne-tehnične predispozicije. Osnovna naloga trenerja je, da otroka na najboljši način nauči osnovnih odbojkarskih prvin, kot so podaja, napad, blok, spodnji odboj itd. Ker je odbojka športna zvrsti (edina na svetu), kjer žoga ne sme pasti na tla, je to prva ovira pred katero se znajde otrok, ki na samem začetku še ni sposoben obvladati žoge. Z vsakodnevnim treningom so povezane tudi motorične sposobnosti skupine in posameznikov, ki jo treniramo. In ravno iz tega vidika je pomembno, da se tehnična in telesna plat treniranja dopolnjujeta.

AD 2 Nekateri mladi strokovnjaki zagovarjajo težo, da morata vzporedno rasti tehnično znanje in način taktične izbire, s tem da je vedno na prvem mestu tehnika, ki se v posameznih vajah velikokrat »prelevi« v taktični dodatek od posameznega trenerja in njegove izbire določenih vaj pa je odvisno koliko bo v tem uspešen.

AD 3 Igralni sistemi naj bi bili prilagojeni mladim igralcem določene ekipe. Tehnika ni nikoli določena, ampak se mora kot takšna prilagajati taktičnim postavitvam, kar naj bi veljalo tudi za nižje kategorije. Različne igralne situacije so tiste, ki našo ekipo ali posameznega odbojkarja prisilijo k uporabi takšne ali drugačne tehnike. Zavedati se moramo, da je odbojka šport neprestanega gibanja, pri katerem so si smeri premikanja samo podobne, ne pa enake. Zato je treba vaje in treninge izbirati tako, da so vedno dinamični in ne statični, kar se žal prevečkrat dogaja.

To smo mi v 2014/15 " ŽOK Braslovče"

ZOK Braslovce 2014 Priznanja

 

 

 

  

Visitors Counter

905076
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
4243
2395
13532
6638
905076

Your IP: 3.236.150.211
Server Time: 2020-07-02 18:44:18

Kontakt

Zoran Jerončič
Nova Gorica (Slovenija)


GSM : 00 386 (0)31 312 719

Email: zoran.jeroncic@hotmail.com
Skype: zoran.jeroncic


Jeziki / Languages

 sloflag  ukflag  itaflag

Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke (cookies). Piškotke uporabljamo zato, da vam lahko omogočimo najboljšo izkušnjo pri uporabi našega spletnega mesta. Uporaba piškotkov nam omogoča zagotavljanje nekaterih osnovnih in dodatnih funkcij spletnega mesta. Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke (cookies). Piškotke uporabljamo zato, da vam lahko omogočimo najboljšo izkušnjo pri uporabi našega spletnega mesta. Uporaba piškotkov nam omogoča zagotavljanje nekaterih osnovnih in dodatnih funkcij spletnega mesta.