Prijava za administratorja in lastnika ! Hvala

Prijava

Beograd 2009

KAJ RES ADIJO TEHNIKA?

Samo za razmislek ali morda idejo gre.
Odbojka velja za šport pri katerem je potrebno(če to čudoviti igro hočemo igrati) veliko da ne rečem ogromno tehničnega znanja.Da tehnike in še enkrat tehnike ,da se ne ponavljam T....
Bahher                              Spodnji odboj
Torej tehnike. Tehnike tudi zato ker spada odbojka med redke tako imenovane situacijske športe,kar z drugimi besedami pomeni da moremo pred dotikom žoge za izvedbo tehničnega elementa imeti pravilno postavljeno telo.
Pa naj si bo to pri elementu podaje, sprejema začetnega udraca, pri več posegih v obrambi in še bi lahko našteval. 
A to še ni vse prikrade se še "drugi" faktor časa.v primeru odbojke pomanJkanja časa,če vomo da so v igri dovoljeni "samo "trije dotiki in da žoga v nekaterih primerih leti s hitrostjo 100 in več km / h. Toliko za kratek uvod.
V zadnjih mesecih sem si v Slovenji ogledal kar nekaj prvenstvenih tekem in tudi Play offa tako v moški ,kot tudi ženski konkurenci. In ob pozornem opazovanju sem seveda prišel do nekaterih zame "zaskrbljujočih" zaključkov. 
Res je da imamo na igriščih veliko mladih odbojkarjev/ic da tekme v športne dvorane privlačijo vse večje število ljubiteljev odbojke in športa nasploh res pa je tudi da po mojem osebnem prepričanju tehnično znanje igralcev/k pada,oziroma ni na zadovoljivi ravni.
Seveda ne gre metati vsega v en koš zato je spodobno da le potegnem črto in ločim moško od ženske odbojke. Če je pri ženskah tehnično znanje na precej višji ravni pa tega ne moremo trditi za fante.Jasno je da dekletom zaradi manjše fizične moči še kako prav pride  boljše tehnično znanje, kar je pri odbojkarjih seveda obratno.Pa to ne more in ne sem biti izgovor za preveliko število enaostvnih napak ki em jih videl na tekmah,ki sem jih natančno spremljal.Ko poslušam izjave trenerjev ,ki deloma držijo ne gre samo za koncentracijo ali padec le te ali slabega dne in taktične priprave in še bi lahko našteval ampak gre za točno določeni tehnični element, na določeno tehniko tega elementa.Gre za tehnično znanje,ki ga v odbojki ali če hočete pri situacijskem športu dobimo samo s stotimi,tisočimi, milonom natančnih ponovitev.Da samo to.In tega v zadnjih letih še kako primankuje.Pa ne samo v Sloveniji, tudi kolegi iz Italije in drugih držav se pritožujejo nad tem kar se dogaja. Samo doba ali tudi ne (včasih  zgrešena) fizična priprava ni dovolj, potrebno je piliti tehniko. Ko so se zadnjič s priprav neke kadetske reprezentance vrnili fantje ,ki jih poznam so bili kar nekam žalostni in predvsem razočarani. Zakaj jih sprašujem?Dva dni zjutraj in popoldan smo ponavljali samo spodnji odboj ,no včasih tudi zgornji.Čakali smo napad ( da tisti v 3 m ) pa nič. Praznali so mi da je bilo vse skupaj dolgočasno.
Ob tem sem se spomnil priznanega italijanskega trenerja,ki mi je mewd pogovorom dejal, da moramo napraviti 2 ali 3 korake nazaj in mlade ponovno učiti in ne samo učiti elementarno tehniko. Ne ni dovolj učiti potreba je vztrajati tudi na račune tega,da se bo nekdo od mladih naveličal in odešel. A tisti,ki bodo ostali in predvsem vztrajali bodo postali odbojkarji/ice z veliko začetnico na katere bomo mi trenerji in klubi lahko ponosni.
Ne gre pozabiti, da je za dobro taktiko potrebna odlična tehnika. Obratno se namreč ne izide.

To smo mi v 2014/15 " ŽOK Braslovče"

ZOK Braslovce 2014 Priznanja

 

 

 

  

Visitors Counter

856173
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
57
726
5694
18687
856173

Your IP: 34.204.193.85
Server Time: 2020-05-31 02:46:35

Kontakt

Zoran Jerončič
Nova Gorica (Slovenija)


GSM : 00 386 (0)31 312 719

Email: zoran.jeroncic@hotmail.com
Skype: zoran.jeroncic


Jeziki / Languages

 sloflag  ukflag  itaflag

Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke (cookies). Piškotke uporabljamo zato, da vam lahko omogočimo najboljšo izkušnjo pri uporabi našega spletnega mesta. Uporaba piškotkov nam omogoča zagotavljanje nekaterih osnovnih in dodatnih funkcij spletnega mesta. Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke (cookies). Piškotke uporabljamo zato, da vam lahko omogočimo najboljšo izkušnjo pri uporabi našega spletnega mesta. Uporaba piškotkov nam omogoča zagotavljanje nekaterih osnovnih in dodatnih funkcij spletnega mesta.